Головна » Файли » Методичні рекомендації » Звіт-щоденник |
[ Викачати з сервера (47.4 Kb) ] | 16.04.2015, 16:57 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ БОРЗНЯНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИЙ ТЕХНІКУМ ЦИКЛОВА КОМІСІЯ ОБЛІКОВО – ЕКНОМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ ЗВІТУ – ЩОДЕННИКА ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ ІЗ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 5.03050901 „БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК”
Укладач: Ступаченко О.М. викладач Борзнянського державного с/г технікуму
Розглянуто і затверджено на засіданні циклової комісії обліково – економічних дисциплін Голова комісії В.В. Кішман
Вступ
У період становлення в Україні ринкової економіки, появи нових господарських структур різних форм власності та господарювання, розвитку міжнародних економічних зв’язків зростає роль бухгалтерського обліку як необхідної умови отримання достовірної інформації для прийняття обґрунтованих рішень, вибору надійних господарських партнерів і запобігання підвищеного ризику діяльності. Без даних бухгалтерського обліку неможливо дати об’єктивну оцінку результатам господарської діяльності підприємства. На підставі облікової інформації створюється інформаційна основа для розвитку ринків капіталу, збільшення інвестицій та оцінки ефективності функціонування приватного сектора. Методичні рекомендації допоможуть у підготовці звіту – щоденника про проходження виробничої переддипломної практики. При написанні звіту – щоденнику необхідно дослідити стан обліку на прикладі конкретного господарства. У господарстві, під час проходження практики та написання звіту - щоденника, студент повинен вивчити організаційно - правовий статус господарства, ознайомитися з виробничо-фінансовою характеристикою, основними економічними показниками діяльності підприємства, а також станом бухгалтерського обліку, використанням первинних документів та облікових регістрів. У результаті проходження практики студенти повинні узагальнити і поглибити знання та практичні навички, одержані в процесі навчання. По закінченні практики студенти подають у начальну частину звіт – щоденник з характеристикою на студента керівником практики від господарства. За результатами практики проводиться захист звітів, виставляється оцінка.
Мета і завдання виробничої переддипломної практики
Метою практики є подальше поглиблення та закріплення теоретичних знань, отриманих студентами в процесі навчання; набуття необхідних практичних та організаційних навичок самостійної роботи у сфері організації та технології ведення бухгалтерського обліку, методів та засобів контролю і аналізу діяльності суб’єктів господарювання. Завдання виробничої практики:
У результаті проходження практики студент повинен знати:
Студент повинен вміти:
Організація та керівництво практикою Базою проходження переддипломної виробничої практики для студентів спеціальності «Бухгалтерський облік» є суб’єкти господарювання різних форм власності. Зміст практики визначається тематичним планом, який відображає структуру звіту. Перед початком переддипломної виробничої практики зі студентами проводиться інструктивна нарада, де пояснюються завдання, зміст та порядок організації практики на обраному суб’єкті господарювання, вимоги до звіту щодо проходження виробничої практики, надаються рекомендації з використання методичних вказівок. Загальне організаційне керівництво практикою здійснюється викладачі спеціальних дисциплін. Вони періодично перевіряють хід практики, надають студентам необхідну методичну допомогу. Структура та зміст звіту з практики Звіт з практики має наступну структуру:
Загальний обсяг звіту має бути в межах 20-30 стор. (без додатків). Основна частина: 1. Ознайомлення з підприємством та організацією бухгалтерського обліку на підприємстві: - назва і рік створення підприємства; - засновники; - основні і економічні показники роботи підприємства в динаміці років; - штат і структура обліково – економічної служби підприємства в центральній бухгалтерії та виробничих підрозділах, їх обов’язки; - форма обліку на підприємстві; - організація документообігу на підприємстві; - облікова політика підприємства. 2. Організація первинного обліку в виробничих підрозділах підприємства: - склад виробничих підрозділів; - обов’язки завідуючих дільницями (обліковців) з організації праці, нарахування оплати праці, премій та доплат; - обов’язки завідуючи дільницями (обліковців) з організації обліку майна; - організація складського господарства на підприємстві; - обов’язки завідуючого складом; - порядок складання Книги складського обліку; - порядок складання звіту про рух матеріальних цінностей.
- організація роботи, обов’язки і відповідальність касира; - порядок складання прибуткових і видаткових касових ордерів та платіжних відомостей; - порядок ведення касової книги та звіту касира.
- порядок перевірки звіту касира, складання кореспонденції рахунків та відображення в бухгалтерських регістрах; - порядок оформлення платіжних доручень, перевірки виписок банку, складання кореспонденції рахунків з банківських операцій та відображення в бухгалтерських регістрах.
- обов’язки бухгалтера з обліку розрахункових операцій; - облік розрахункових операцій та інших активів: опрацювання документів, складання кореспонденції рахунків та відображення в регістрах на рахунках 34,35,36,37,38,39; - облік операцій з поточних зобов’язань: опрацювання документів, складання кореспонденції рахунків та відображення в регістрах на рахунках 60,61,62,63,64,65,67,68,69.
- порядок оформлення первинних документів складання кореспонденції рахунків та відображення в регістрах придбання, передачі, ліквідації основних засобів; - порядок нарахування амортизації на основні засоби складання кореспонденції рахунків та відображення в регістрах.
- обов’язкибухгалтераматеріального відділу; - первинні документи по надходженнюта використанню готової продукції; - первинні документи по надходженнюта використанню матеріальних цінностей та МШП; - порядок опрацювання звіту про рух матеріальних цінностей, складання кореспонденції рахунків та відображення в регістрах на рахунках з обліку виробничих запасів та продукції; - порядок проведення інвентаризації виробничих запасів та оформлення її результатів.
- первинна документація про надходження та вибуття тварин; - порядок опрацювання Звіту про рух тварин та птиці на фермі, складання кореспонденції рахунків та відображення в регістрах на рахунках обліку; - порядок проведення інвентаризації тварин та оформлення її результатів.
- обов’язки бухгалтера; - порядок нарахування оплати праці та оформлення первинних документів за галузями виробництва; - порядок нарахування допомоги з тимчасової втрати непрацездатності, відпускних; - порядок утримань з оплати праці і їх оформлення; - кореспонденція рахунків з оплати праці, утримань з оплати праці та видачі, відображення в реєстрах бухгалтерського обліку.
- які види доходів є на підприємстві і на яких рахунках обліковуються; - документи, кореспонденція рахунків з обліку реалізації продукції, робіт,послуг, відображення операцій в бухгалтерських регістрах; - порядок визначення фінансового результату діяльності підприємства та закриття рахунка 79 Фінансові результати».
- обов’язки бухгалтера з обліку виробництва; - систематизація обліку витрат і виходу продукції в регістрах аналітичного і синтетичного обліку;
- обов’язки головного бухгалтера; - облік власного капіталу; - ведення синтетичного обліку в Головній книзі; - Порядок складання фінансової звітності. Економічний аналіз: - таблиця 1 «Аналіз фінансових результатів підприємства, тис. грн.» (додаток Д); - таблиця 2 «Аналіз стану розрахунків» (додаток Е); - таблиця 3 «Аналіз платоспроможності підприємства» (додаток Є).
Додатки включають практичний матеріал, необхідний для розкриття змісту практики. До них включаються: - Копію плану документообігу; - Копію наказу про облікову політику; - Книга складського обліку; - Звіт про рух матеріальних цінностей; - Прибуткові і видаткові касові ордери; - Касову книгу; - Звіт касира; - Платіжне доручення; - Копію виписки банку; - Журнали – ордери, по розділам звіту; - Рахунки – фактури; - Товарно - транспортні накладні; - Акти на виконання робіт; - Приймальні квитанції; - Звіт про кошти видані на відрядження або під звіт; - Акт приймання - передачі основних засобів; - Акт на списання основних засобів; - Розрахунок нарахування амортизації основних засобів; - Первинні документи на оприбуткування та списання матеріальних цінностей та продукції; - Первинні документи на оприбуткування та вибуття, переміщення тварин; - Звіт про рух тварин і птиці на фермі; - Документи х інвентаризації; - Первинні документи з нарахування оплати праці; - Розрахунково – платіжна відомість; - Звіти про витрати основного виробництва; - Фрагмент Головної книги; - Форми фінансової звітності; - Спеціалізована форма 50 с.г.; Порядок оформлення та захисту звіту з практики
Наприкінці практики студент подає в навчальну частину звіт - систематизований та оформлений підсумок роботи за період проходження практики. Звіт складається у відповідності з індивідуальним планом проходження практики кожного студента. У ньому повинні знайти відображення всі питання, які вивчав студент, а також розрахунки та економічне обґрунтування, виконане під час проходження практики. Звіт з практики оформлюється українською мовою із застосуванням комп’ютерної техніки на аркуші формату А4 (210х297 мм). Шрифт текстового редактора Word - Times New Roman розміром 14 через 1,5 (півтора) міжрядкових інтервали. Абзацні відступи розміром 1,25 см (стандартні для Word ). Текст звіту з практики необхідно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: лівий – 3 см, правий – 1,0 см, верхній – 2 см, нижній – 2 см. Заголовки структурних частин звіту з практики «РОЗДІЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів друкуються маленькими літерами (крім першої великої) з абзацу. Крапка в кінці заголовка не ставиться. Кожний розділ звіту з практики слід розпочинати з нової сторінки. Орієнтовний обсяг звіту написаного від руки 20 – 35 сторінок. При написанні тексту число рядків на кожному листі 30-32, а поля зліва - 25 мм, зверху, знизу — 15 мм. Справа - не менше 10 мм. Нумерація сторінок – суцільна на усіх аркушах крім титульного листа, який входить до суцільної нумерації сторінок роботи, але на ньому номер сторінки не проставляється. Сторінки нумерують у правому верхньому куті листа без крапки. Цифровий матеріал у роботі необхідно подавати у вигляді таблиці. Таблиця має мати назву та номер. Нумерують таблиці послідовно суцільною нумерацією в межах розділу. В правому верхньому куті над заголовком таблиці вказують «Таблиця» та її номер. У наступному рядку, по центру, вказують назву таблиці. Посилання на таблиці вказують скорочено, наприклад, «… подано в табл. 3.1 « (перша таблиця третього розділу). Таблицю бажано розміщати на одній сторінці. При перенесенні частини таблиці на іншу сторінку у верхньому правому куті вказується «Продовження табл. 3.1» або «Закінчення табл. 3.1» Крім того, верхній рядок таблиці має містити заголовки стовпців. Ілюстрації позначають словом «Рис.», нумерують послідовно суцільною нумерацією в межах розділу. Назву подають під ілюстрацією. Посилання на ілюстрацію вказують скорочено, наприклад, «… наведено на рис. 2.1» (перший рисунок другого розділу) Додатки оформлюють як продовження звіту з практики і розміщують їх у порядку появи посилань у тексті звіту. Кожний додаток починається з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок. У правому верхньому куті рядка над заголовком друкується «Додаток» і велика літера або цифра, що позначає додаток.
Додаток А
БОРЗНЯЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИЙ ТЕХНІКУМ
ЩОДЕННИК ПРАКТИКИ
Додаток Б
НАПРАВЛЕННЯ НА ПРАКТИКУ (є підставою для зарахування на практику)
Додаток В Орієнтований розподіл бюджету часу
Додаток Г
Додаток Д Аналіз фінансових результатів підприємства, тис. грн.
Додаток Е Аналіз стану розрахунків
Додаток Є Аналіз платоспроможності підприємства
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Переглядів: 3714 | Завантажень: 60 | |
Всього коментарів: 0 | |